Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

(ΑΠΟ ΤΟ SITE Stivos News KΛΑΣΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)
Γυναίκες και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Αφιέρωμα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Δ΄ Μέρος
Έρευνα- Επιμέλεια
Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ
Οι Πανελλήνιοι Αγώνες γυναικών διοργανώθηκαν πρώτη φορά το 1931 (Σάββατο –Δευτέρα 24-26 Οκτωβρίου) στο Παναθηναϊκό στάδιο, με διοργανωτή το ΣΕΓΑΣ και περιλάμβαναν 11 αγωνίσματα α΄ κατηγορίας (δηλ.για γυναίκες και νεανίδες από 17 ετών και άνω) και 10 της β΄ κατηγορίας (δηλ. για κορασίδες 14-16 ετών)!
Σύμφωνα με τις περιγραφές της εποχής αγωνίσθηκαν «υπερπεντήκοντα αθλήτριες Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων» με πολυνίκη τον Α.Ο. Παλ. Φαλήρου (ΑΟΠΦ) (16- 8- 7) που έγινε έτσι ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας γυναικών! Πολλοί φίλαθλοι παρακολούθησαν τους αγώνες και επευφήμησαν τις τολμηρές και πρωτοπόρες ελληνίδες αθλήτριες, σε μια εποχή που η ενασχόληση των γυναικών με τον αθλητισμό αντιμετώπιζε αρνητική στάση…
Οι σύλλογοι που πήραν μέρος: Α. Ο. Π. Φαλήρου, Πανιώνιος, Απόλλων, ΑΟ Νεανίδων, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Πειραϊκός Όμιλος Φιλάθλων, Ολυμπιακός, Παναχαϊκή Γ. Ε, Εθνικός Πειρ., ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, Ελληνορωσικός, Νήαρ Ηστ, Νέοι Βύρωνος κ.α.
Όπως μπορεί να δει κανείς και στο σχετικό αφιέρωμα στο www. segas.gr . οι πρώτοι  αγώνες γυναικών (1931-33) είναι αμφίβολο αν είχαν πανελλήνια συμμετοχή συλλόγων, αλλά θεωρήθηκαν αφετηρία του θεσμού, που από το 1934 και μετά άρχισε να εδραιώνεται. 
Τα προηγούμενα χρόνια, τελούνταν οι ετήσιοι «Αγώνες αθλητριών» με διοργανωτή τον Πανιώνιο (1926 -1929) ενώ το 1930 οργανώθηκαν από το ΣΕΓΑΣ τοπικά πρωταθλήματα γυναικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό του κλίματος της εποχής το απόσπασμα της εφημερίδας «Αθλητικός Τύπος» (Μεγάλη πρωινή τρισεβδομαδιαία Βαλκανική αθλητική εφημερίς εκδιδομένη εν Αθήνας, όπως ανέφερε στην προμετωπίδα της!) που επισημαίνει στην εισαγωγή του θέματος: «Οι Πανελλήνιοι γυναικείοι αθλητικοί αγώνες του 1931» τα εξής: « …Κατενοήθη από όλους η μεγάλη ωφέλεια του σπορ εις την γυναίκα και από όλα τα κράτη εγκρεμίζοντο τα σινικά τείχη των προλήψεων και τα φρούρια των σκοτεινών μεσαιωνικών αντιλήψεων δια να μπει θριαμβευτικά η γυναίκα κυρίαρχος εις τον στίβο και εις την ζωή»!
Τιμητικά και για την ιστορική μνήμη αναφέρουμε τις πρώτες ελληνίδες πρωταθλήτριες γυναικών:
60μ.     Δομνίτσα Λανίτου  (ΑΟΠΦ)                        8΄΄5
100μ.   Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ)                         14΄΄0
80μ. εμπ: Σοφία Μπεναρδή (Πανιων.)                    15΄΄2
4Χ100μ. ΑΟ Π. Φαλήρου                                         57΄΄8
Μήκος: Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ)                       4,78μ.
Ύψος:  Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ)                        1,335μ.
Σφαίρα: Ερατώ Αγγελοπούλου (ΑΟΠΦ)               9,48μ.
Δίσκος: Γερτρούδη Καν (ΑΟΠΦ)                           27,06μ.
Ακόντιο: Ίνες Βέλλα (Ολυμπ.)                                 26,40μ.
Μήκος άνευ φοράς: Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ)   2,515μ.
Ύψος άνευ φοράς: Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ)     1,10μ. 
Είναι φανερό ότι μεγάλη πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η Κύπρια στην καταγωγή Δομνίτσα Λανίτου (μετέπειτα Καβουνίδου) με 6 νίκες, η οποία για την μακρόχρονη καριέρα και τις διακρίσεις της θεωρείται μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού στίβου διαχρονικά!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου