Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

(ΑΠΟ ΤΟ SITE Stivos News KΛΑΣΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)
Η γέννηση των Πανελληνίων Αγώνων…
Αφιέρωμα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 
Μέρος Α΄
Έρευνα- Επιμέλεια
Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ
Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, κάποιοι την έγραψαν στον τοίχο με μπογιά…, λέει ο γνωστός στίχος του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Αν τον μεταφέρουμε –λογοτεχνική αδεία- στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, θα λέγαμε ότι έχει τη δική του μακρόχρονη ιστορία… Γραμμένη από γενιές και γενιές αθλητών και αθλητριών σε στίβους –«χωράφια», αργότερα σ’ αυτούς με καρβουνόχωμα  ή  κοκκινόχωμα και –εδώ και σαράντα χρόνια- με συνθετικό τάπητα!
Το Σαββατοκύριακο το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών –γυναικών θα αποτελέσει κι εφέτος την κορύφωση των προσπαθειών των περισσότερων αθλητών και αθλητριών του ελληνικού στίβου, με τα μετάλλια ή τους βαθμούς ν’ αποτελούν σημαντικό στόχο για όλους. Γιατί η διοργάνωση αυτή είναι βασικό στοιχείο της εξέλιξης και ανάπτυξης του αθλήματος στη χώρα μας και μεγάλο τμήμα της ιστορίας του διαχρονικά.
Για το παρόν ή το πρόσφατο παρελθόν μπορεί να γνωρίζουν αρκετά οι περισσότεροι φίλοι του στίβου, αλλά την ιστορία πρέπει να την…πιάνουμε από την αρχή… Αυτή που έγινε –σχεδόν κατά λάθος !- το 1896… Κι αυτή που θέλουμε να κάνουμε κτήμα πολλών, μέσα από τα αφιερώματα αυτά.
Το 1896 λοιπόν, χωρίς να υπάρχει ομοσπονδία, αλλά με μόνη οργανωμένη αθλητική αρχή την Ολυμπιακή Επιτροπή (ουσιαστικά διοργανώτρια των 1ων  Ολυμπιακών) ήταν αναγκαίο να επιλεγούν οι αθλητές που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα στο μεγάλο αυτό γεγονός.
Αποφασίστηκε να γίνουν αγώνες στις 9-10 Μαρτίου (με το τότε Ιουλιανό ημερολόγιο) με την ονομασία «Πανελλήνιοι Δοκιμαστικοί Αγώνες», είχαν δηλ. χαρακτήρα πρόκρισης και όχι ανάδειξης «εθνικών πρωταθλητών», όπως οι Πανελλήνιοι Αγώνες που καθιερώθηκαν αργότερα!
Μετά την ίδρυση του ΣΕΓΑΣ (ως ΣΕΑΓΣ για αρκετά χρόνια) και την εκ μέρους του ανάληψη της ευθύνης ανάπτυξης και δραστηριότητας του στίβου, αποφασίστηκε να θεωρηθούν οι αγώνες εκείνοι ως οι 1οι Πανελλήνιοι και έτσι ο θεσμός (τις τελευταίες δεκαετίες καθιερώθηκε να ονομάζεται Πρωτάθλημα) να έχει σήμερα διαδρομή 117 χρόνων!
Λογική απόφαση, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς αλλά και ουσιαστικούς, αφού αγωνίσθηκαν αθλητές από πολλά μέρη της τότε ελεύθερης ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και από την Κύπρο, Κρήτη, Ανατ. Ρωμυλία κ.α! Μάλιστα είναι από τα παλαιότερα παγκοσμίως εθνικά πρωταθλήματα, καθώς λ.χ. της Ιταλίας ξεκίνησε το 1906, της Ελβετίας το 1909, της Φινλανδίας το 1910 κ.λπ.
Ειδικά για τους πρώτους αυτούς αγώνες αξίζει να αναφερθεί ότι οι αθλητές υπολογίζονται σε 45, οι περισσότεροι γραμμένοι σε συλλόγους και κάποιοι ανεξάρτητοι, που έδωσαν ένορκο βεβαίωση ότι ήταν φίλαθλοι, δηλ. δεν έκαναν  αθλητισμό με ανταλλάγματα, γιατί τότε εύκολα λογίζονταν ως επαγγελματίες!
Μνεία τιμής για τους έξι συλλόγους που εκπροσωπήθηκαν: Αθλητικός Όμιλος Αθηνών, Γυμναστική Εταιρία Πατρών, ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, Εθνικός ΓΣ, Παναχαϊκός ΓΣ Πατρών, Πανελλήνιος ΓΣ.
Οι πρώτοι Πανελληνιονίκες της ιστορίας του στίβου στη νεότερη Ελλάδα:
100μ.: Αλ. Χαλκοκονδύλης (ΑΟΑ) 13΄΄2
400μ: Αλ. Χαλκοκονδύλης (ΑΟΑ)   61΄΄ 6
800μ: Αγγ.Φέτσης (ΑΟΑ)                2΄26΄΄ 2
1500μ: Αγγ. Φέτσης (ΑΟΑ)             4΄53΄΄0
110μ. εμπ: Αν. Ανδρέου (ΓΣΟ)        21΄΄4
Μήκος: Αλ. Χαλκοκονδύλης (ΑΟΑ)  5,68μ.
Τριπλούν: Ιωαν. Περσάκης (ΠΓΣ)  12,44μ.
Κοντώ: Ευαγ. Δαμάσκος (ΕΓΣ)      2,90μ.
Σφαίρα: Μιλτ. Γούσκος (ΠΓΣ)       10,72μ.
Δίσκος: Π.Παρασκευόπουλος (ΑΟΑ) 28,95μ. 
Μαραθώνιος (40χλμ.): Χαρ. Βασιλάκος (ΠΓΣ) 3ώρ.18΄00
Πολυνίκης αναδείχθηκε ο Αθλ.Όμιλος Αθηνών (που διαλύθηκε αργότερα) με 6 νίκες. Τους αγώνες παρακολούθησαν περίπου 15 χιλιάδες θεατές (αριθμός πολύ μεγάλος για την τότε Αθήνα) πληρώνοντας εισιτήριο 1δρχ.!
Φυσικά δεν έλειψαν οι οργανωτικές και άλλες ατέλειες (τεχνικές, κρίσεων) ενώ παρά την παρουσία σύσσωμης της βασιλικής οικογένειας δεν υπήρξε καμιά επισημότητα και πανηγυρικός χαρακτήρας!  Η αρχή όμως είχε γίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου